Do czego służy kuchenne radełko?

0
156
Do czego służy kuchenne radełko?

W każdym domu znajdziemy jakieś akcesoria kuchenne, które ułatwiają przygotowywanie, przechowywanie lub serwowanie posiłków. Bez popularnych i uniwersalnych przyborów takich jak deski do krojenia, szpatułki, czy łopatki nie wyobrażamy sobie gotowania. Istnieją też takie akcesoria, o których większość osób nie ma pojęcia, ale gdy pojawią się w kuchni, później nie wyobraża sobie bez nich życia. Jednym z takich gadżetów jest radełko kuchenne.

Czym jest radełko kuchenne?

Wielu mężczyzn radełko skojarzy z narzędziem do tworzenia drobnych wgłębień w metalu lub do nacinania płótna. Z kolei paniom, radełko może przynieść na myśl gadżet kosmetyczny używany do obcinania skórek. Radełko kuchenne jest mało znanym akcesorium kuchennym, które częściej można spotkać w restauracjach, czy pubach. To ząbkowane, metalowe kółko na trzonku służące do wycinania kształtów w cieście. Ekspert z firmy Practic mówi:

Doskonale sprawdza się do formowania różnego rodzaju makaronów np. ravioli, czy równych płatów do lasagne. Z pomocą radełka kuchennego możemy stworzyć także ciasteczka o wybranym kształcie np. faworki lub, jak kto woli chruściki.

Dlaczego warto mieć w swojej kuchni radełko?

Gdy przygotowujemy potrawy, zależy nam głównie na tym, żeby były smaczne, ale staramy się również by były jak najbardziej estetyczne. Radełko kuchenne pozwala na wycięcie równych kształtów, bez poszarpanych krawędzi ciasta, dzięki czemu makaron czy deser wygląda o wiele lepiej niż przygotowany przy użyciu zwykłego noża. Gadżet ten wpływa także na czas przygotowywania. Formowanie kształtów jest znacznie łatwiejsze oraz szybsze, dzięki czemu nawet ktoś, kto nie przepada za gotowaniem, może samodzielnie przygotować wyszukaną potrawę. Jest to wiele zdrowszą opcją niż gotowe produkty kupione w sklepie. Radełko kuchenne to obowiązkowe narzędzie w domu, w którym są dzieci. Wspólne wycinanie kształtów na wypieki będzie świetną nauką przez zabawę.

W jakie jeszcze gadżety warto się zaopatrzyć?

Radełko kuchenne to świetny przykład na to, że warto zaopatrywać się w niecodzienne przybory kuchenne. Może nie będą używane często, ale nigdy nie wiadomo, kiedy mogą się przydać. Innym, niezastąpionym narzędziem są wykrawaczki, dzięki którym łatwo i szybko można przygotować idealne pierogi. To doskonały pretekst, aby robić je częściej niż tylko od święta. Skoro mowa o potrawach świątecznych, nie sposób wspomnieć o rybach, a dokładniej o ich skrobaniu. Jest to żmudny etap gotowania potraw rybnych np. karpia. Ułatwieniem jest skrobak do ryb, który sprawdzi się szczególnie niedoświadczonym w skrobaniu kucharzom. Metoda ta jest bardzo łatwa i co równie ważne, bezpieczna.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here