Jak usunąć zapach kwasu masłowego?

0
114
Jak usunąć zapach kwasu masłowego?

Kwas masłowy jest znany ze swojego ostrego, wyjątkowo nieprzyjemnego, a przy tym trudnego do usunięcia zapachu. Nie bez przyczyny używa się go między innymi do odstraszania dzikiej zwierzyny. Niestety, ostatnio coraz częściej zdarzają się ataki kwasem masłowym, polegające na oblewaniu nim samochodów, lokali usługowych i gastronomicznych. W jaki sposób skutecznie pozbyć się intensywnego odoru tej substancji?

Czym jest kwas masłowy? 

Kwas masłowy, inaczej zwany butanowym, to organiczny związek chemiczny występujący między innymi w zjełczałym maśle czy wymiocinach małych dzieci. W niewielkich stężeniach nadaje produktom spożywczym lekko gorzki posmak, stosuje się go w produkcji środków zapachowych, leków i barwników. W dużych ilościach wydaje ostry, wyjątkowo nieprzyjemny zapach zjełczałego tłuszczu. Narażone na jego działanie osoby mogą skarżyć się na ból gardła, kaszel i trudności w oddychaniu. Usunięcie kwasu jest więc koniecznością, a do najskuteczniejszych metod zalicza się ozonowanie, czyli oczyszczanie powietrza i powierzchni za pomocą generatora ozonu.

Jak zneutralizować kwas masłowy? 

W przypadku rozlania kwasu masłowego należy podjąć szybkie działania – niestety czekanie, aż zapach sam „wywietrzeje”, tylko pogłębia problem. Lotne związki zapachowe tego związku wnikają bowiem we wszystkie powierzchnie i materiały, z czasem stając się coraz trudniejsze do usunięcia. Ponadto przenikają do innych pomieszczeń i sąsiednich lokali, błyskawicznie przenosząc się w kolejne miejsca.

Do metod neutralizowania kwasu masłowego zalicza się środki takie jak ocet, etanol, wodorowęglan wapnia i wietrzenie, jednak najlepsze efekty daje profesjonalnie wykonane ozonowanie. Osoby oczyszczające pomieszczenie muszą zabezpieczyć się przed kontaktem z kwasem za pomocą ubrań ochronnych, okularów i rękawic.

Ozonowanie – najlepsza metoda usuwania zapachu kwasu masłowego (i nie tylko) 

Praktyka pokazuje, że jedyną naprawdę skuteczną metodą neutralizacji zapachu kwasu masłowego jest dezynfekcja połączona z jak najszybszym przeprowadzeniem ozonowania pomieszczenia, w którym doszło do jego rozlania. Cząsteczki ozonu wykazują silne działanie utleniające i efektywnie usuwają, a nie tylko maskują, wszystkie zapachy. Ozonowanie jest przy tym zabiegiem w pełni bezpiecznym dla ludzi i środowiska – tłumaczy specjalista ze sklepu z ozonatorami Bitom.

Ozonatory wytwarzają trójatomowe cząsteczki tlenu o właściwościach antybakteryjnych, antywirusowych i antygrzybicznych. Uruchomione w zamkniętym pomieszczeniu skutecznie i trwale oczyszczają powietrze i wszystkie przestrzenie, także trudno dostępne zakamarki, ze szkodliwych mikroorganizmów i substancji, w tym lotnych związków zapachowych kwasu masłowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here