Łyżka, nóż, widelec – sztućce są nieodłącznym elementem wyposażenia każdego domostwa. Ich obecność w kuchni jest tak naturalna, że często nie zastanawiamy się nad ich pochodzeniem czy materialem, z którego zostały wykonane. Ich rodzajów jest wiele, a jednym z nich są sztućce bez niklu. Jakie mają zastosowanie i czym się charakteryzują? Odpowiedź w poniższym artykule!
Sztućce bez niklu doskonałe dla alergików
Niektóre osoby nie tolerują niklu. To dosyć powszechny alergen kontaktowy. Reakcja alergiczna objawia się zaczerwienieniem skóry i swędzącą wysypką po bezpośrednim kontakcie z pierwiastkiem. Nikiel znajduje się w przedmiotach codziennego użytku, takich jak chociażby biżuteria, klamki, klucze czy właśnie sztućce. W tym ostatnim przypadku doskonałą alternatywą są hipoalergiczne sztućce ze stali nierdzewnej, niezawierające uczulającego niklu. Zazwyczaj są oznaczone numerami 18/0 lub 18/C. Z uwagi na brak szkodliwych substancji są świetnym wyborem dla alergików, umożliwiającym normalne, codzienne funkcjonowanie.
Sztućce ze stali nierdzewnej – klasa i elegancja
Nie ulega wątpliwości, że zakup porządnego kompletu sztućców ze stali nierdzewnej to inwestycja na lata. Sztućce ze stali szlachetnej wykonane są z żelaza z domieszką chromu, niobu, tytanu czy miedzi. Wybór sztućców wykonanych z dobrej jakości materiałów może i jest droższy, zdecydowanie się jednak opłaca. Dzięki temu sztućce charakteryzują się trwałością oraz odpornością na zarysowania. Takie sztućce są również odporne na korozję, co oznacza, że nie rdzewieją. Bez obaw można myć je zatem w zmywarce. Jakie są jeszcze korzyści płynące z posiadania kompletu sztućców ze stali nierdzewnej? O odpowiedź poprosiliśmy eksperta z firmy Ap-Pol, hurtowni porcelany i szkła:
Tego rodzaju sztućce wyróżniają się eleganckim, ponadczasowym designem, który zadowoli każdego, nawet najbardziej wymagającego klienta. Oprócz walorów estetycznych niezaprzeczalną zaletą sztućców ze stali szlachetnej nie wchodzą w reakcje chemiczne z jedzeniem, a co za tym idzie – nie zmieniają smaku potraw.
Sztućce bez niklu do zadań specjalnych!
Oprócz sztućców codziennego użytku na rynku dostępne są ich specjalne rodzaje. Zazwyczaj ich produkcja uzależniona jest od przeznaczenia. Tym sposobem możemy kupić sztućce do steków, wykonane ze stali i drewna. Wybór tych materiałów jest podyktowany nie tylko modnym designem. Posiadają one specjalnie wyprofilowaną rękojeść oraz są ostrzejsze niż zwykłe sztućce, co pozwala na radzenie sobie nawet z dużą sztuką mięsa. Innym rodzajem sztućców do zadań specjalnych są chociażby specjalne łopatki do ciast, łyżki do sałatek czy lodów oraz widelec do ostryg. Różnią się od tradycyjnych sztućców designem, kształtem, jak i przeznaczeniem i funkcjonalnością. Ich posiadanie i używanie zdecydowanie ułatwia życie, warto więc zaopatrzyć się chociaż w niektóre nietypowe sztućce.