Wysokiej jakości szafy chłodnicze – dlaczego warto mieć je w swoim lokalu?

0
523
Wysokiej jakości szafy chłodnicze – dlaczego warto mieć je w swoim lokalu?

Jaki jest nieodłączny element każdej restauracji czy baru? To oczywiście szafy chłodnicze, dzięki którym żywność wymagająca przechowywania w niższej temperaturze, nie psuje się, a napoje są zawsze chłodne i gotowe do podania. Jak znaleźć dobry sprzęt tego typu, z którego każdy będzie zadowolony?

Dlaczego zakup dobrej jakości szaf chłodniczych jest tak ważny?

Reputację każdej firmy tworzy jakość podawanego jedzenia, które – aby zasmakowało klientom – musi być przygotowane zaraz przed zaserwowaniem ze świeżych składników. Nawet najlepszy, najbardziej doświadczony kucharz nie przygotuje dobrego dania z nieświeżych produktów. Pamiętajmy również, że liczy się nie tylko smak, ale i zdrowie gości, za które pracownicy i właściciel restauracji odpowiadają. Nieświeże jedzenie może narazić zdrowie, a w najgorszych przypadkach życie gości. Szafy chłodnicze 1-drzwiowe i 2-drzwiowe odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu warzyw czy owoców w stanie nadającym się do spożycia przez dłuższy czas. Pozwoli to również zminimalizować straty poniesione w przypadku konieczności wyrzucenia zepsutej żywności. W szczególności latem te straty mogą być znaczne.

Im lepsza jakość szaf chłodzących, tym większe prawdopodobieństwo, że po pewnym czasie użytkowania takiego urządzenia, będzie ono wciąż utrzymywało stałą, ustawioną przez nas temperaturę. Sprawna i wydajna szafa chłodnicza będzie również pożerała mniej energii elektrycznej. Najbardziej wydajne są oczywiście wysokiej klasy szafy chłodnicze, które poddaje się regularnej konserwacji.

Jak wybrać szafę chłodniczą?

Szukając idealnej szafy chłodniczej do swojego lokalu, trzeba najpierw zrozumieć, że może mieć ona różne zastosowanie. Urządzenie dopasować trzeba do celu – a konkretniej – do rodzaju produktów, które będzie się w danej szafie chłodzić. Inna szafa chłodnicza sprawdzi się w przypadku owoców i warzyw, które potrzebują konkretnej, niezbyt niskiej temperatury, by dłużej zachować świeżość. Innej temperatury wymaga natomiast szafa chłodnicza na napoje gazowane i soki, a jeszcze innej chłodziarka na wysokiej jakości wina. Po ustaleniu rodzaju żywności, którą będzie się przechowywać w danej szafie, czas na ustalenie swojego budżetu. Warto również zmierzyć dokładniej wnękę lub inną przestrzeń, w której dana szafa chłodnicza zostanie ustawiona. To bardzo ważne, by nie kupować szafy, o którą potem pracownicy lokalu będą się potykać. Nie chcemy również takiego urządzenia, które będzie blokować dostęp do innych sprzętów, półek czy szafek na danej powierzchni w lokalu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here